Orde maken
De vijf invalshoeken van Vriendelijk orde houden (VOH) en de deelgebieden die onder deze invalshoeken vallen, zijn te zien als losse modules die elk een bijdrage leveren aan het maken van orde. Docenten integreren één of meer modules in hun bestaande manier van werken. Orde maken en orde houden (Bijsturen) draagt bij aan Socialisatie. Hoe socialer hoe beter iedereen zich kan kwalificeren (Kwalificatie). Hoe meer invloed een leerling heeft op het leerproces hoe meer individuele kwaliteiten naar voren komen (Persoonsvorming). Zie drie domeinen Biesta
Nieuwsbericht op deze site over Orde Maken
1. Vriendelijk
Ik geef op een vriendelijke manier les en merk dat de meeste leerlingen mijn voorbeeld volgen. Het sociale aspect staat in mijn lessen voorop. Daarom geef ik mijn leerlingen regelmatig de gelegenheid voor onderling kennismaken. Als een leerling de les verstoort, stuur ik gedrag ook weer op een vriendelijk manier aan- of bij. Als iedereen vriendelijk is, voel je je thuis.
2. Duidelijk
Door duidelijk te zijn maakt ik orde. Onderwijsdoelen en kader geven iedereen richting. Het kader hang ik aan de muur. Wat ik van mijn leerlingen verwacht, maak ik per werkvorm op het bord duidelijk.
3. Lesinhoud
Aan de ene kant bied ik mijn leerlingen structuur en aan de andere kant stel ik ze in staat om daar op een vrije manier mee om te gaan. Mijn lessen veranderen geleidelijk doordat mijn leerlingen mij suggesties geven voor het verbeteren van het lesmateriaal.
4. Observeren
Doordat we op elkaars lichaamstaal en taalgebruik letten, merken wij dat wij elkaars stemming beter aanvoelen, sneller en beter op elkaar inspelen en dat we makkelijker contact leggen.
5. Aansturen en bijsturen
Ik geef duidelijke grenzen aan. De vier stappen van de Handelingsladder voer ik vriendelijk en ontspannen uit met als gevolg een onafgebroken les.