aflevering 5 – Slijpen en polijsten

Soms bezoekt een externe organisatie een school om leerlingen voorlichting te geven of om ze een in aanraking te brengen met cultuur. In dit blog bezoekt een rapper een vmbo-school.

Johan ’t Hart – bijgewerkt augustus 2023

Het puberbrein is een code die je moet kraken. De vraag is door wie en hoe ze zich laten beïnvloeden.

In de vijfde uitzending van 100 dagen voor de klas komt een rapper en voormalig delinquent naar het vmbo en hij vertelt over zijn bedrijf genaamd genaamd ‘Ruwe diamant’.
Hij vertelt dat we allemaal ruwe diamanten zijn en dat je je eigen diamant moet polijsten. Ter illustratie rapt hij deze tekst:

Als je dingen wilt bereiken die je nooit hebt bereikt
zul je dingen moeten doen die je nooit hebt gedaan.

Hij vertelt hoe hij na problemen zijn leven oppakt. Volgens deze rapper leven we in een tijd waarin iedereen recht van spreken heeft. Als je iets moeilijk vindt, spreek dat dan uit. Als je ziet dat iemand het moeilijk heeft, ga daar dan heen. Ga er niet over roddelen. Dat is niet grappig. Dit komt aan bij de leerlingen.

Deze rapper is niet de enige die scholieren wil bereiken met rap. De nu volgende twee linken gaan naar de site van de stichting Rapucation.

  1. Bekijk het overzicht van de activiteiten van de stichting Rapucation waarmee deze stichting zich tussen 2000 en 2015 richtte op scholieren met ‘First ID  projecten’. Deze projecten betroffen zowel PO als VO scholen. Dit overzicht begint met een documentaire die hierover gemaakt is door de NCRV uit 2007.
  2. De rapper Tony Scott verplaatst zich in het nummer ‘Dit is wat ik had’ in een schoolverlater. Dit nummer is speciaal geschreven voor leerlingen uit klas 2 van het VO om hun te helpen hun aandacht bij school te houden.

Naast rap zijn er nog meer manieren om het puberbrein te kraken. In aflevering 5 van 100 dagen voor de klas valt de manier van lesgeven van Carlos Arrindell op. Hij laat zien hoe je kinderen verantwoordelijkheid kunt geven. Hij legt de verantwoording bij de leerlingen. Hij wijst de leerlingen op hun verantwoordelijkheid en draait de rollen om in de les. Ook bij Vriendelijk Orde Houden is verantwoordelijkheid een cruciaal aspect van een positieve leeromgeving.