Ruivenmavo – Berkel-Enschot

Een workshop van Vriendelijk Orde Houden met als thema: Een bekwame docent is zowel in staat is om leerlingen te motiveren en te inspireren als om een verstoring van de les weloverwogen, doeltreffend, geruisloos en vriendelijk op te lossen.

Johan ’t Hart

Op 15 januari 2024 gaf ik een workshop aan docenten op de Ruivenmavo. Deze workshop was onderdeel van een studiedag waarbij VOH één van van de drie workshops verzorgde voor een groep van twaalf docenten.

De Ruivenmavo werkt volgens het concept van Kunskapsskolan. Dit is een Zweeds concept waarbij leerlingen een kwartier per week persoonlijk coaching krijgen en waarbij zij de gelegenheid krijgen een groot deel van hun werkzaamheden en doelen zelf te bepalen.

Tijdens de workshop bespraken wij hoe je als docent boosheid kunt weglaten. Ook liet ik de deelnemende docenten zien hoe je volgens mij in (de eerste) drie lessen de Handelingsladder van Vriendelijk Orde Houden kunt introduceren. Met die Handelingsladder lost een docent een verstoringen van de les op een curatieve manier op. Met curatief bedoel ik hier ‘genezend’, de verstoring komt niet of slechts sporadisch terug.

Ik introduceerde de handelingsladder in drie korte toneelstukjes die elk niet meer dan een halve minuut duren. Met die introductie wilde ik de deelnemers laten zien hoe simpel je kunt starten met een groot effect: alle leerlingen bij de les.