Kun je én orde houden én vriendelijk zijn?

Economie docent Moniek van het Teylingen College in Noordwijkerhout vertelt hoe zij en collega’s Vriendelijk orde houden gebruiken.

20 oktober 2022

“Twee jaar werkte ik op deze school. Ik had mijn plek binnen de school gevonden en kon steeds beter omgaan met verschillende type leerlingen. Ik dacht dat ik wist hoe ik moest orde houden.

Tot ik 4 havo kreeg. Aan orde houden kwam ik niet meer toe. Die orde kwam er in de eerste plaats al helemaal niet! Ik was constant brandjes aan het blussen en de leerlingen en ik begrepen elkaar niet. Mijn energie verdween langzaam.

Na een lange schooldag ging ik op het internet op zoek naar handvaten. Al snel stuitte ik op de website van Vriendelijk Orde Houden (VOH). Ik was verbaasd: kan je én orde houden én vriendelijk zijn?

Nu zijn we drie jaar verder. Ik heb de methode van VOH mij helemaal eigen gemaakt. Ik geloof inmiddels heilig dat orde wordt gemaakt door een geduldige docent die altijd vriendelijk blijft. Een docent die de rust creëert door deze zelf aan te bieden. Een docent die ordeverstoringen niet als vervelend ziet, maar die begrijpt dat een leerling soms iets kwijt wil en gezien wil worden. Een docent die begrijpt dat de relatie altijd voorop moet staan en dat de rest dan vanzelf volgt.

Ik raad iedere docent deze methode aan en zo ook de nieuwe docenten en stagiaires die ik begeleid. Naast dat ik hun lessen bezoek, nodig ik ze ook bij mij uit. Bij het nabespreken gaat het vaak over de rust in het lokaal. Het lijkt alsof deze komt aanwaaien en ik mij nergens druk om hoef te maken en glimlachend mijn koffie sta op te drinken. Ook leerlingen valt het op. “Mevrouw, bij u lijkt het zelfs alsof u uw werk echt leuk vindt.”

Dat plezier gun ik iedereen. Daarom heb ik de schoolopleider (coördinator van o.a. alle begeleiders van nieuwe docenten en stagiaires) aangeraden om deze methode aan te bieden aan de nieuwe aanwinsten op onze school. Binnenkomt komt Johan op onze school langs. Ik ben benieuwd!”