Teylingen College Leeuwenhorst voorkomt uitstroom nieuwe docenten

Het Teylingen College Leeuwenhorst in Noordwijkerhout ziet te veel startende docenten het onderwijs uitstromen en neemt hier maatregelen tegen. Het begrijpt dat startende docenten goede begeleiding nodig hebben maar heeft hier niet de juiste middelen voor. Daarom slaat het de handen ineen met Vriendelijk Orde Houden en geeft het startende docenten een vliegende start.   

Bron: https://nos.nl/artikel/2487464-een-kwart-van-de-jonge-docenten-stopt-binnen-vijf-jaar-waarom 

Wanneer je wilt autorijden moet je eerst op praktijkles, moet je tijdens je rijexamen bewijzen dat je de trucjes beheerst en mag je daarna pas de weg op. Startende docenten krijgen tijdens hun opleiding theoretische kennis over gedrag van leerlingen aangeboden, maar weinig tot geen praktische tips voor het omgaan met ongewenst gedrag tijdens de les. En toch is dit het eerste waar een docent op beoordeeld wordt en waardoor de meeste docenten binnen een paar jaar uitstromen. 

“Als iemand boos op je wordt, dan word je juist boos op diegene en ga je het meer doen. Het werkt dus niet.” -Leerling 

Daarom start het Teylingen College Leeuwenhorst dit jaar met een ‘starters academy’ in samenwerking met Vriendelijk Orde Houden. De startende docenten krijgen een stappenplan aangereikt waarmee ze eerst Orde maken en daarna, indien nodig, Orde houden. Hiermee kunnen ze met vertrouwen de eerste weken starten en binnen een duidelijke en veilige omgeving hun eerste ervaring opdoen met orde in de klas. Doordat dit een gezamenlijke én praktische aanpak is, die past binnen al bestaande regels en afspraken van de school, hoeft niet iedereen zelf het wiel uit te vinden. Via intervisie wisselen de docenten ervaringen uit en passen ze de aanpak steeds meer aan totdat deze past bij de school, de leerlingen en de persoonlijke voorkeur van de docenten. 

Docentenbegeleider Shane Brenkman van het Teylingen College Leeuwenhorst werd vorig jaar op deze aanpak gewezen door een collega, die op eigen kracht Vriendelijk Orde Houden toepaste en hier meteen succes mee behaalde. Leerlingen van de brugklas tot de eindexamenklas blijven in haar lokaal nadat de bel is gegaan, omdat zij nu ontspannen en met veel plezier lesgeeft.