Drie maal is scheepsrecht

Vriendelijk Orde Houden (VOH) bouwt voort op oude tradities. Zelf heb ik als student van de regel ‘drie maal is scheepsrecht’ gebruik gemaakt. Ik huurde toen een kamer op een verdieping waar ook twee andere studenten woonden. Voor de drie studenten was er een klein aanrecht. Een van de drie studenten gaf geen prioriteit aan het afwassen van de vaat en die stapelde zich dan ook op. Wat doe je dan als medestudent?

Johan ’t Hart – geactualiseerd augustus 2023

Ik hing een anonieme brief naast het aanrecht gericht aan de student die zijn vaat opstapelde.  Deze brief was zogenaamd afkomstig van een door mij bedacht onderzoeksbureau O.O.O. dat zich bezig hield met ordeverstoringen.

De mededeling op die brief luidde:

Uit ons onderzoek blijkt dat er de afgelopen tijd te veel vaat op het aanrecht blijft staan. Het vermoeden bestaat dat iemand zijn vaat vergeet af te wassen en op te bergen.

Om hier iets aan te doen stel ons bureau het volgende voor:

  • Eerste tip (graag vaat opruimen)
  • Tweede tip (graag vaat opruimen)
  • Hebben deze tips geen effect, dan treft degene wiens vaat zich opstapelt op ons aanrecht, deze in zijn geheel aan in bed.

Was getekend
Onderzoeksbureau O.O.O.

De eerste twee stappen waren niet nodig. De volgende dag was de vaat afgewassen en opgeborgen. Ik had natuurlijk wel gehoopt dat dit zou gebeuren maar dat het inderdaad gebeurde heeft mij als student verbaasd.

Van dit effect maakt VOH gebruik bij het aansturen en bijsturen van gedrag van leerlingen.