Opleiding Docent Muziek

Op verzoek van Kees van der Meer, docent aan de opleiding Docent Muziek, gaf ik op donderdag 23 januari 2020 les aan de studenten die deze opleiding volgen aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Het verzoek was of ik iets kon vertellen over Vriendelijk Orde Houden.

Johan ’t Hart – geactualiseerd augustus 2023

Ik koos ervoor om “de ideale les” te geven aan de studenten die zij dan in een eigen vorm kunnen toepassen in hun muzieklessen. De ingrediënten van een ‘ideale les’ zijn samenwerking, gebruik maken van individuele kwaliteiten, rolwisseling, leiden (dirigeren) en volgen (orkestlid). Zie ook samenwerken en rolwisseling en Lesinhoud.

Bekijk de video van deze les.

Bij deze werkvorm in de video zijn vier rollen te onderscheiden.

Bij elke positie is een muzikale actie (rol) gedefinieerd. Als een dirigent deze groep stopzet, wisselen de spelers van positie en dus van rol. Deze werkvorm is een variatie op een idee van Steven Bolarinwa uit Duitsland en Patricia Zancanaro uit Australië. In oktober 2019, tijdens een cursus van Musicians Without borders genaamd ‘Training of trainers’ in Ede, demonstreerden ze deze werkvorm.

Bij deze les werkten wij met Moods

Shermaine Velasco, onze stagiaire bij Rapucation (link gaat naar site Rapucation) woonde deze les bij. In februari 2020 gaf zij samen met de Conductors Band twee lessen en een concert (link gaat naar site Conductors Band) op de basisschool de ASVO in Amsterdam.