Goed in je vel zitten

Hoe zorg je ervoor dat je als docent goed in je vel komt te zitten? Hoe geef je ontspannen les zodat je ’s avonds tevreden en ontspannen kunt gaan slapen? Wie dat wil kan met Vriendelijk Orde Houden (VOH) stappen zetten in die richting.  Door niet meer boos te worden als een leerling je stoort, maar door vriendelijk en duidelijk een aantal stappen te doorlopen, lost het probleem zich eenvoudig op.

Johan ’t Hart – geactualiseerd augustus 2023

Wat ook bijdraagt aan ontspannen lesgeven, is je leerlingen tijdens zelfstandig werken keuzes te laten maken. Leerlingen kunnen daarmee iets van zichzelf laten zien. Je vraagt iedere leerling zelf een onderwerp te kiezen. Daarmee werken ze in eigen tempo. Dat vereist van de docent de vaardigheid om te kunnen inspelen op de behoeftes van verschillende leerlingen, om te kunnen improviseren. Ook als alle leerlingen zelfstandig werken geeft VOH aan hoe je als docent niet boos wordt als een leerling de les verstoort. Ook bij zelfstandig werken neem je vriendelijk en duidelijk een aantal stappen waardoor het probleem zich oplost.

Of je nu frontaal lesgeeft, of je leerlingen zelfstandig laat werken, altijd is het belangrijk dat je ze voorbereidt op toekomstige rol in de maatschappij: Wereldgericht onderwijs noemt Biesta dit Biesta (2022). Dat betekent dat je niet alleen aan kwalificatie aandacht besteedt, maar ook aan socialisatie en persoonsvorming, en dat alles dan weer in relatie tot de wereld.

Op 21 augustus 2023 gaan docenten van de Leeuwenhorst in Noordwijkerhout aan de slag met VOH. Zij ontvingen al het cursusboek van VOH en krijgen het komende jaar twee workshops gegeven door coaches van VOH.