Uitlachen

Uitlachen is een vorm van pesten?

Johan ’t Hart – geactualiseerd augustus 2023

Voordat ik met Peter van der Bosch (rapper) de Stichting Rapucation oprichtte (rap en eductation), gaven wij geruime tijd samen les. Op een gegeven moment viel ons op dat leerlingen te vaak ruwe taal gebruikten. Wij hingen toen in ons lokaal een bordje: Let op je woorden. Die simpele aanwijzing werkte uitstekend en de leerlingen stopten met het gebruik van ruwe taal, dat wil zeggen, in het muzieklokaal, daarbuiten hing niet zo’n bordje, dus daar gingen ze door met ruwe taal gebruiken.

Ook viel het ons op dat het heel pijnlijk was als een leerling werd uitgelachen na het maken van een fout. Dat zorgde voor de aanvulling bij ons bordje:

Let op je woorden
Lach niet om fouten van anderen

Uiteindelijk kwam er ook nog een derde regel op het bordje:

Let op je woorden.
Lach niet om fouten van anderen.
Let op, straks ben jij aan de beurt.

Met deze bordjes aan de muur gebeurde er een keer het volgende:

Een zeer muzikale leerling lachte om een andere leerling. Ik was me er, door de bordjes, van bewust dat uitlachen kwaad bloed kan zetten en dat leerlingen elkaar daarmee kunnen pesten. Daarom nam ik deze leerling apart en gaf hem het advies om in plaats van om leerlingen die een fout maken te lachten, ze te helpen! Dit advies nam deze jongen ook bij andere vakken serieus en daardoor steeg zijn populariteit. Dat ik hier alert op was had zeker te maken met de aankondiging aan de muur. Die ene opmerking heeft hem op een ander spoor gezet.

Het bordje is daarna nog aangepast. De laatste versie was ‘Vriendelijk + duidelijk’. Ook met deze aanwijzing bescherm je leerlingen tegen uitlachen en pesten. Dat is immers niet vriendelijk.