Johan ’t Hart,
Dit artikel is geschreven in 2016 en geactualiseerd in 2020
Elke docent krijgt vroeger of later te maken met onplezierige reacties van leerlingen. Ikzelf herinner mij momenten dat ik naar school fietste maar dat mijn maag omdraaide bij de gedachte dat ik een bepaalde klas die dag les moest geven. Tijdens de 36 jaar dat ik muziekles gaf, zocht ik voortdurend naar oplossingen. Hieronder de belangrijkste stappen in dit proces. Daarna vertel ik wat dat voor mijn leven heeft betekend.
Straatcultuur.
Op het schoolplein en in de gangen van de school is het u vast wel eens opgevallen dat leerlingen elkaar soms ruw kunnen benaderen. Bij veel lessen die ik als coach bijwoon, zie ik de leerlingen lawaaierig en provocerend binnenkomen. Ik zie dat gedrag als een verlengde van de straatcultuur. Voor mijzelf heb ik vrij recent ontdekt dat de mededeling op het bord “Niet praten bij het binnenkomen  en leg je schrift open op tafel” een groot deel van de oplossing biedt. Echt helemaal stil is het dan niet als ze binnenkomen maar wel veel stiller dan ik gewend was. Dat mij dit lukt is te danken aan het feit dat ik tips geef in plaats van waarschuwingen. De derde leerling die een tip krijgt, schrijft thuis een brief aan mij. In deze brief vraag ik de leerling te zoeken naar een verbetering van het eigen gedrag. Leveren ze de brief de volgende dag niet in dan bel ik de ouders. Zo verdween uit mijn lessen geleidelijk de straatcultuur. Een niet onbelangrijk deel van de oplossing van orde problemen is het gebruik van non-verbale lichaamstaal. Als ik merk dat leerlingen niet bij de les zijn, ga ik rustig zitten en kijk naar de bron van de onrust. Vanzelf wordt het dan stil. Dit heb ik echt moeten leren. In mijn lessen zie ik nu tevreden leerlingen.
Wat betekent deze stap voor mijn leven?
Als eerste verminderde het aantal conflicten die ik had met leerling op school geleidelijk. Er gaat nog wel eens iet mis, maar het mag geen naam meer hebben. Jaren geleden begon het mij op te vallen dat in mijn gezin af en toe ook grove taal gebruikt werd. Ik vroeg mijn gezin hier mee te stoppen en dat deden ze meteen. Tijdens een vakantie met een vriend viel mij op dat hij nogal ruw uit de hoek kon komen. Ik vroeg hem om hiermee te stoppen. Later vertelde hij dat hij zijn werknemers had gevraagd dat allemaal te doen. Blijkbaar verspreid deze vraag zich op de manier van een glimlach.Ik wens elke docent een goede nachtrust en een ontspannen lessen. Als u nieuwsgierig bent naar onze aanpak, volg dan bij ons de cursus “vriendelijk orde houden”.